Gode råd til ny hvalp

Gode råd til ny hvalp

Lovpligtig: Alle hunde skal have en ansvarsforsikring. Hvisdu deltager i aktiviteter med din hund såsom at du udstiller den, går til træning, mark prøver ol, skal du også have en udvidet forsikring. Derforuden skal din hund være vaccineret. Din dyrlæge kan rådgive dig. Man kan også tegne en sygeforsikring på sin hund. Hvis uheldet er ude, kan det være en dyr fornøjelse at komme til dyrlægen, ogher går en sygeforsikring ind og dækker. Undersøg markedet, da der er stor forskel i priser og dækning.

Nat/renlighed: Et godt råd kan være at købe et stofbur, som kan åbnes foroven. Jeg sætter buret helt tæt på min seng. Når hvalpen bliver urolig eller piber, sætter jeg min hånd ned og kæler. Hvis den falder til ro, var det fordi den savnede sin mor/søskende, altså nærhed. Hvis den vedbliver urolig, så skal den ud og tisse. En hvalp vil meget nødig tisse i sin ”seng”, og gør det kun hvis den tvinges! Når den ikke længere skal ud om natten kan buret og hvalp flyttes til det rum, som I ønsker den skal sove i. Her er buret selvfølgelig åbent, men den vil højst sandsynlig betragte buret som sin seng. Ved denne metode lærer du IKKE din hund at sove i soveværelset, men i sit bur, og det er for mig en hurtig og god løsning til at lære hunden at blive renlig, men hvor den stadig får den nærhed, den har brug for.

Sele/halsbånd: Sele er absolut at foretrække, da et halsbånd kan forårsage mange skader på din hund hvis den trækker. Tænk på os mennesker og nakkeskader, det er det samme for din hund! Jeg bruger sele når hunden bare går tur og har fri, og et mindst 3 cm bredt halsbånd når vi træner. Flexline er en super ide, hvis du går alene med din hund, til gengæld direkte forbudt hvis i går flere hunde sammen. Flexlinen kan virkelig lave skader på både hunde og mennesker, da linen er tynd og kan skære! Så pas på.

Stress lege: Det er dejligt at lege med sin hvalp/hund, og det SKAL man. Det giver et fantastisk sammenhold og skønne relationer, hund og menneske imellem. Men……pas på med træklege og boldkast i alt for store mængder. Det er fine, gode lege i SMÅ PORTIONER. Man risikerer at få en hund der bliver så boldfikseret, at den ikke bliver til at holde ud, og det er MEGET stressende for hunden (faktisk på lige fod med de hunde, der render efter egen hale!).

Tænder/negle/øre/kønsdele: Gør jer selv og hunden en stor tjeneste, ved at pille, mærke, røre ved hvalpen konstant, så den vænner sig til det. Det kan spare jer mange penge i dyrlægeregninger. Hvis din hund f.eks. bider i en pind, som sætter sig fast i de bagerste tænder, kan du risikere at din hund skal bedøves for at få den ud. Hvis din hund vænnes til at blive tjekket, kan du ordne det selv. Det gør desuden dyrlægebesøg meget nemmere, da dyrlæger rager over det hele, og er hunden ikke vant til det, bliver det sjældent en behagelig oplevelse.

Indkald: Når din hvalp ankommer til dig vil du opdage, at den går i r…. af dig hele tiden, fuldstændig som den gjorde ved sin mor. Udnyt denne korte tid til noget fornuftig! Find et sikkert sted, f.eks. en strand med vand til den ene side og skrænt til den anden, eller lån en åben mark, så du kan se din hvalp og er tryg ved omgivelserne. Gå med hvalpen uden snor og hold din mund! De første gange vil den blive tæt på dig, derefter vil den gå længere væk. Når din hund er for langt væk (du vurderer selv hvornår), vender du om og går den anden vej, UDEN at sige noget. På denne måde lærer hvalpen at det er den, der skal holde øje med dig og IKKE omvendt. Du har ALDRIG hørt en tæve kalde på sin hvalp - hun går bare - og denne adfærd skal vi udnytte. Så får man nemlig en hund, der ikke bare stikker af. Når din hund så skal lære indkald, skal du være opmærksom på din hvalp. Hvis den graver, snuser, løber eller andet sjovt, så lad være at kalde! Den hører dig ganske simpelt ikke. Når den kigge op fra dens snusen, er det her du skal kalde og belønne massivt. Hvis du belønner massivt (frikadeller, ost eller andet lækkert) HVER gang du kalder og den kommer, får du en hund der ikke først skal overveje om den gider, den ”tænker” HURRA, nu kommer alt det lækre og ros. Vær også obs på IKKE at sige fidofidofido i et væk, altså hundens navn! Det resulterer i ”navne døvhed”, så navnet bliver ganske enkelt baggrunds støj. Find i stedet en anden måde at få kontakt til den på og brug kun navnet når du mener det.

Hilse: Alle hvalpe ER bedårende, og de bliver bekræftet af stort set ALLE på deres vej. Sådan skal det også være og er en stor del at den vigtige socialisering. Men når hvalpen bliver ca. 6-7 mdr. er den pludselig ikke verdens omdrejningspunkt længere, og det er svært. Så gør dig selv og din hvalp en tjeneste ved at opdele hilse/ikke hilse. F.eks. vælg en by, parker din bil og gå gennem byen hvor hvalpen på vej ud må hilse på alt og alle, men på vej tilbage til bilen må der ikke hilses. Hvis nogen kommer mod jer, så sig, -vi træner så ikke lige nu! Det gør også din verden nemmere at den fra start ved, at du bestemmer hvem og hvornår der hilses. Så lærer den også bedre at gå forbi andre hunden uden gøen, trækken osv. Indtil din hvalp er ca. tre mdr., har den ”fri pas” ved alle voksne hunde. Det vil sige at voksne hunde stort set finder sig i alt hvad din hvalp gør, men det varer ikke ved, og det er dit ansvar, at din hvalp hilser ordentlig på en voksen hund! Det vil sige, at du styrer at den ikke springer glad i hovedet på en voksen hund og får et bid/nap! Hav fat i din hund så den ikke springer, og hils fornuftigt på en voksen hund.

Bind din hund af: Lær din hvalp at kunne bindes af. Bind din hvalp til en stolpe eller andet, smid nogle godbidder på jorden, gå fra din hund, ca. 5-7 meter, UDEN LYD! Gå tilbage, igen uden lyd. Dette gentages bare så hunden er ligeglad til sidst, afstand øges efterhånden. Så undgår man panik den dag man har brug for at binde den af.

Alene hjemme: VIGTIGT!!!!! Når din hvalp kommer hjem til dig, skal den selvfølgelig falde til. Men allerede efter et pardage, skal du i gang med alene-hjemme-træning. I min verden kræver ny hvalp, mindst to ugers ferie til ordentlig indkøring, og den tid der bruges her, er virkelig godt givet ud. Start med at lukke døren efter dig uanset hvilken rum du går ind i, åben igen med det samme. Gentag dette til hvalpen ikke reagerer. Et børnegitter er også uundværlignår man har hvalp (købes billigt i feks Ikea) sæt gitteret op og lad hvalpen blive så den kan se dig, men ikke komme ud til dig. Når den ikke reagerer på hverken kortvarigt lukkede døre eller at blive sat bag gitter, starter i på at gå ud med skraldespanden og ind igen. Gå ud og tøm postkassen og kom tilbage igen. Luk døren til toilettet og lad den vente.Hvis hvalpen pivergøer eller andet, bliver i stående ude, indtil den er i ro. Ved ro går i ind, giver en godbid, men ikke noget ”nååååå, hvor er du dygtig”, det skal virke som ”ingenting”, altså være helt naturligt at I går og kommer tilbage. Gå stille og roligt videre med at øge tiden. Start ikke med at lade den være alene hjemme i fem timer i streg. Sørg for den er dejlig træt inden I forlader den. Gå altid en tur og gerne også leg/snus/træning og så videre.

Komme hjem: Når i kommer hjem, efter hvalpen har lært alene hjemme, må I næsten ikke hilse. Sæt jeres sko, tag jakken af (hvalpen vil sikkert springe, hoppe, hyle osv.), hvilket I blot ignorer. Når I er færdige og hvalpen er mere i ro, sætter I jer stille og rolig ned og siger hej. IKKE kør hvalpen op med neeeeejheeej”, juhu” osv., ellers får I så en hund der hopper op, og det er vildt træls for jer selv og gæster. Desuden bekræfter man hunden i, at ”iiiih det har været slemt at være alene hjemme”, hvilket ikke er ønskværdigt.

Hvalpe og motion: Hunde skal gå tur. Det skal hvalpe også, men begrænset til at starte med. Man må gå ad gangen i de antal minutter ens hund er i uger. Det vil sige: 8 uger hvalp= 8 minutters gang, 9 ugers hvalp= 9 minutters gang osv. Dette er vigtigt at overholde. Men så to-tre gange dagligt. Det kan få fatale følger hvis hvalpen overmotioneres. Skæve ben, dårlig ryg, hofteleds dysplasiosv. Ej heller må hvalpe hoppe op i f.eks. bil, sofaer osv, og det samme gælder trapper. Løft, bær så vidt muligt jeres hvalp, eller afspær, ved trapper, ind i bil ol. For store eller mellemstore racer gælder dette indtil 1-1,5 år. Man må IKKE løbe en tur med sin hund før den er minimum et år.

Mad: En hvalp har brug for ekstra fedt, protein, vitaminer, mineraler osv. i forhold til den voksne hund. Så derfor brug ALTID hvalpefoder indtil hunden er 10-12 mdr. Det er vigtig i forhold til knoglebygning og -væksten. En hund har naturligt den perfekte næse/lugtesans, så brug den! Lad være at hælde foder i en madskål hver gang den spiser, spred det over hele haven og lad hunden arbejde! Den vil ELSKE det, og det trætter RIGTIG godt. Det er derfor også ideelt at gøre inden hunden skal være alene hjemme, så den er dejlig træt.

Bide i ting når alene hjemmeAlle hvalpe ELSKER at bide/undersøge alting, præcis som små børn der putter alt i munden. Nogle hunde mere end andre. Derfor, tænk dig om inden hunden efterlades alene! Gulvtæpper, sofa, bord- og stoleben, tøj, sko, ja kort sagt alt kan være spændende. Vælg et ”sikkert” rum til din hvalp, læg godt med legetøj evt. et stort kødben, og tænk om der er noget du ikke vil have ødelagt, eller noget der kan være farligt for hvalpen. Husk, hvis hvalpen bider i noget, den ikke må, når den er alene hjemme, er det DIN skyld, da det skal fjernes. 

Socialisering: Indtil hvalpen er ca. 16 uger accepterer den alt. Det vil sige, at det du udsætter den for, bare er en naturlig del af dens nye liv. Når den når de ca. 16 uger ”lukkes” der ned. Her begynder hvalpen at undres, er denne lyd farlig? Er denne bus farlig? Er dette barn farligt? Er dette mørke menneske farligt? Derfor skal hvalpen virkelig ”udsættes” for SÅ meget som muligt inden da i vores mærkelige menneskeverden. Fx busser, toge, færge, forskellige underlag, trapper v. færgen, vaskehaller, mennesker i ALLE aldre, skæg, briller, hat, lyde, andre dyr, hunde i forskellige størrelser osv osv osv. Tag den med ind i en by eller en gågade og gå en tur så den udsættes for en masse og sørg også for, at den møder en masse rare hunde.

Renlighed: Når I får hvalpen hjem som 8 uger, svarer det til et barn på ca. 2,5-3 år. Den er ikke renlig, men måske godt på vej. En hvalp skal tisse/ud HVER gang den har spist, sovet, leget og lidt derimellem. Gå med hvalpen ud de første uger, da det er en stor ny ”farlig” verden for den lille størrelse, og så kan du også se om den tisser eller besørger, og så skal man huske at rose den. Hvis hvalpen besørger på gulvet, er det DIN skyld - du var ikke opmærksom nok!!!!!

Race: Sæt dig GRUNDIG ind i netop din race, så forstår du din hund meget bedre. Har du blandingshund, så læs om samtlige racer der forefindes i din hund. Det kan højst sandsynligt give en forklaring på mange ting.

Hund i bilen: En hund betegnes af politiet som gods. Det betyder at det er op til den enkle betjent at vurdere, om hunden er ”farlig” for dig som chauffør. Omskrevet: din hund kan sidde på bagsædet af din bil og du kan blive stoppet at en politimand, som siger,- god tur, kør du bare, og en halv time senere stoppes du af en anden, som giver bøde for ”løs gods”! Og sådan ER DET!  For mig bør en hund være spændt fast i godkendt sele eller være i bur, men det eraltså intet krav. Desværre..

Skrevet af Rikke Holm

Pauli Kyneb 24.07.2019 06:42

Det er en fin vejledning. Lad os få mere af den slags.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.05 | 15:54

Hvilken race er denne ? :)

15.04 | 10:32

Nej desværre.
Men prøv Jonna Søberg Hansen
Hun har hvalpe pt. Et barnebarn fra mig.

14.04 | 21:19

Hej Rikke, Har I planer om hvalpe her til sommer eller senere i år?
På forhånd mange tak.
Mvh. Ursula

31.01 | 07:41

Du skriver du er hundetræner på Samsø.
Har du hvalpehold i foråret 22?
Dbh Gitte